fbpx

Ledarskap, följarskap och länken mellan dem – några tankar

När det kommer till ledarskap upplever jag att det ofta finns fördomar om hur en ledare bör vara, vad som ingår i en ledarroll och hur man ska göra för att möta förväntningar. Många va de som jag coachat inom just ledarskap visar en bild av att inte tro att det kan bli en bra ledare, eller för den delen vill vara ledare. Just för att de har en bild av hur de ”måste” vara som ledare.

Jag är av en annan åsikt och har jobbat fram trygga ledare och personer med personalansvar, allt genom att jobba med det som redan finns där. När jag kom i kontakt med följarskap så blev jag också introducerad till en liten övning. Övningen gick ut på att man i par skulle förflytta en person från punkt ett till punkt två utan ord. Till hjälp hade man en pinne mellan pekfingrarna, det var enda hjälpmedlet som du hade. Det här är en väldigt tydlig övning i hur man är en bra ledare. Går du för fort så kommer pinnen att ramla ner för att du går ifrån din följare, du tappar kontakten helt enkelt. Går du får sakta eller ryckigt så kommer du trycka in pinnen i följarens finger och den kommer börja backa. Inget av dessa resultat är önskvärda. Vi vill ju ha en kontakt som är stadig och som tar våra följare framåt!
Pinnen i sig representerar relationen mellan ledare och följare. Den behöver vara fast och tydlig. Men också tillitsfull och förutsägbar. Är den inte dessa saker så kommer pinnen att ramla ner. Så hur är det om vi kommer till dig? I ditt ledarskap, är du tydlig, förutsägbar och tillitsfull? Kanske ännu viktigare är frågan hur du är dessa saker.

För när det kommer till ledarskap och hur vi är som ledare så måste du hitta din stil. Jag tror att alla har mött en så kallad falsk person. Du vet en sån där person som du av någon anledning ogillar. Det kan vara för att den säger en sak och gör en annan. Eller för att den säger saker på ett sätt som inte är förtroendegivande eller trevande. Det kan vara en person som snackar skit om andra bakom deras ryggar, så du undrar vad den säger om dig när du inte är närvarande. Alla dessa är exempel på personer och personligheter som ofta gör oss obekväma och misstänksamma. OCH det allra viktigaste, ofta är det här personer som försöker leva upp till någon form av ideal eller bild av hur man borde vara. Det vill säga; dessa personer är inte förankrade i sig själva, sina värderingar eller egenskaper.

Många gånger hamnar man där för att man aldrig fått insikten om att man behöver förankra saker i sig själv, eller att man måste leva upp till en bild av oss själva som skolan, samhället eller våra föräldrar har skapat åt oss. Så ta detta inlägg som ett uppvaknande, en liten insikt i att det finns ett annat sätt att leva på. Det sättet behöver också vara grunden för dig i din ledarroll.
Jag jobbar ofta med mina klienter med fem olika bitar. Fyra av dessa är egenskaper; styrkor, värderingar, känslor och kompetenser. Den femte är det vi redan har i form av verktyg och metoder. Redan här tror jag att ni börjar se att vi alla är olika. Dessa olikheter behöver vi ta vara på, lyfta upp och bygga vidare på.

Så vad har du för talanger och styrkor? Varför inte ta ett test och kolla efter?

Vad har du för värderingar och grundbultar i ditt liv? Eller med andra ord: vad är viktigt för dig i ditt liv och varför?

Vilka kompetenser har du byggt upp under livet? Din unika väg har skapat en unik sammansättning av kompetenser som ingen annan har.

Dina känslor, här pratar vi välbefinnande. Vad får dig att må bra? Vad gör dig stressad? Vilka uppgifter gör dig engagerad? Vad får dig att känna meningsfullhet?

På min youtube hittar du filmer som beskriver det mesta, men också min ledarfilosofi.

Men jag började också med att prata om den där pinnen! Så den sista delen i detta blogginlägg kommer ägnas åt att fokusera på personen bakom pinnen. Vad behöver den? När behöver den det? Hur kan du stötta den i sin process? Även här kan du faktiskt använda mina fyra hörnstenar för ledarskap. Ännu mer viktigt är nog ändå frågan om hur du kan identifiera deras egenskaper?

Många frågor, få svar. Det enda sättet att få svar på är troligen att prata med dem, men du kan också gå in i undersökarrollen.

Vad gör dem som går fort och blir bra? Det är troligen styrkor.

Hur beter dem sig i olika sammanhang? Finns det någon gemensam nämnare för alla situationer? Det är troligen deras värderingar.

Meningsfullhet och engagemang är lite svårare att ta på, men det hittar vi ofta i de uppgifter de söker sig till om de själva får välja.

Mycket information, många vinklar och många nya begrepp. Hursom är detta otroligt viktiga punkter om vi vill skapa långsiktigt hållbara individer, som dessutom kan prestera mer och mer över tid utan att gå in i väggen.

Jag har fått sagt till mig att jag måste börja prata siffror. Och det är faktiskt så att en sjukskrivning kostar 30 000kr för företaget som minst. Kan vi bygga på styrkor så minskar sjukskrivningarna med upp till 41%. Vad skulle det innebära för ditt företag? Halvera utgifterna för sjukskrivningar (för psykosociala orsaker). Ett mobbningsfall kan kosta upp mot 900 000 kr, dvs en person som upplever sig kränkt eller utstött på arbetet. I denna kostnad ingår alla omkostnader, inklusive nedsatt produktivitet. Människor som tycker om sin chef och upplever sig sedda stannar längre på sina arbetsplatser, så här kan vi spara ca 100 000 kr per nyrekrytering. Lägger vi till produktivitetsbortfall och introduktion av en ny person så kommer den kostnaden vara ungefär en halv lön på en period över 6 månader.
Ja, vi har garanterat massor att vinna på att bygga ledarskapet på en stabil grund. Där individen får möjlighet att må bra i sitt ledarskap, och att följarna för möjlighet att må bra i sin följarskap.

Vill du veta mer om hur jag tänker eller vill ta ett kostnadsfritt samtal där vi pratar om din specifika situation? Välkommen att kontakta mig 🤩.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.