fbpx

Påsken 2020

Jag älskar kreativa pyssel, kluringar och arrangemang. Med det kommer också en viss klurighet i hela mig. Jag älskar att göra julkort, påskpyssel och halloweenpynt. Där emellan händer det visst att det blir lite andra saker. Under påsken skulle vi egentligen åkt till New Castle, men det har blivit inställt och jag delar med mig av resan när den sker. Många som fått tänka om i rådande tider.

Till ämnet för detta inlägg. Årets påskarrangemang, under rådande corona.

På påsken har vi som tradition att bjuda hem alla vänner och grilla, låta barnen leka och ha äggjakt för hela skaran av barn. Men i år är det tomt och tyst på vår gård. Inga vänner, ingen äggjakt med kompisar.

Självklart blev det ju en äggjakt för våra barn. I äggen brukar jag begränsa godismängden och lägga i andra saker som de behöver. I år hade jag tänkt mig dagstrumpor, tji fick jag. Det hade de inga på mitt MAXI, så är det när man byter stad :). Så jag fick koka ihop något ändå. Resultatet blev enligt mitt tycke alldeles för mycket plast, men det reflekterade jag inte över när jag väl köpte grejerna. Summan av det hela blev inte heller så stor, 80 kr påskägg, 80 kronor pennor, 60 kronor glas, 60 kronor såpbubbel leksak och totalt 70 kronor godis. Per person blir det 26+26+20+25+10 (för lotten) . Dvs ungefär en hundring per person. Det blev ca 200 gram godis per person (sambon fick en påse också), vilket jag anser vara i mesta laget. Brukar försöka hålla konsumtionen på 100 gram per vecka. Men överlag en väldigt omtyckt påskpresent. Sen gjorde jag det ju inte så enkelt som att bara äta upp godiset, nej här ska det minsann letas. Resten av inlägget ska få illustrera mina tankar.

Jag har tre barn, snart 9, 6 och 3,5 år. För att en äggjakt ska fungera krävs det lite olika tankar och perspektiv för att alla ska bli nöjda och kunna vara med.

Så vi gjorde på tre olika sätt. Alla barnen fick börja med att leta efter “småägg” ute på tomten. I dessa fanns ledtrådar där de kunde hitta sitt stora ägg.

Vi börjar med nioåringens.

Här har vi en person som älskar att lära sig nya saker, klura på utmaningar och undersöka naturvetenskapen. Hon gillar geografi och i princip alla skolämnen. Hennes ägg placerades i boden. För att hon skulle hitta sitt ägg fick hon fyra ledtrådar. När hon hittat alla fyra små ägg, fick hon låna en telefon med en sverige-karta för att göra uppgiften lösningsbar.

Ibland är hon motiverad, men detta behövde hon hjälp med.

6åringen å andra sidan kan ju inte läsa. Så där blev det lite mer klur. Hur ska man kunna ge gåtor om man inte kan läsa? Rebus? Nej, jag fixar inspelade ledtrådar och lägger qr-koder i hans ägg. Ha! tänkte jag det blir bra. Sagt och gjort, jag spelade in två filmer, ladda upp dessa som privata videos på youtube och googlade skapa qr-kod. Väljer ett av alternativen och skriver in min videolänk (som jag hittar på youtube när jag ska ladda upp filmen), och genererar QR-kod. Klistrar in koden i en paint.net fil och skriver ut. Sonen när har fick dessa kunde bara med en QR-scanner öppna och titta på ledtrådarna.

 

Den första: Jag är ofta orange och kan stå för att visa vart man får åka, eller så står jag på fotbollsplanen så du kan dribbla förbi mig. Jag är också ett djur som vi får mjölk från.

Den andra: Om du tänker på den fjärde dagen i veckan och sedan tar bort dag.

Svar: kon+tors. Jag valde att låta s:et sitta kvar då jag ansåg att han skulle förstå ändå och att det bara krånglar till det onödigt mycket med en ytterligare justering. Han kan ju bokstäver men inte så bra ännu.

Den tredje fick sitt ägg i husvagnen. Men vad gör man till en treåring? Bra fråga. Vi valde att måla en bild på en husvagn och sedan klippa den i två delar. Hursom så verkade gossen inte riktigt förstå konceptet och vi fick hjälpa väldigt mycket för att han skulle komma fram till vad som skulle hända. Han var helt enkelt mer intresserad av sitt ägg än att leta efter det. Vilket jag kan förstå när de andra två redan hämtat sina ägg. Tänker att det kanske ändrar sig till nästa år.

Sen till påskpynt. Jag brukar sparar en upplaga av mitt påskpynt till kommande år för att ha lite inspiration kvar. I år blev det väldigt lite. Men jag har ett naturhörn i vårat vardagsrum där det står en plastgran. Den prydde barnen med små påskpynt. Jättekul tyckte jag. Det andra vi gjorde var marsipanfigurer, i år köpte jag gul marsipan på matsmart som de fick göra kycklingar av. Eller ja, det blev ju en hel del annat också :).

Sen till påskbordet så färgade vi ägg. För många år sedan köpte jag en förpackning med äggfärger, dessa håller ännu och används en halv om året ungefär, sen skulle jag ju med den kunskap jag har idag använda mig av naturliga färgsättningar, hellre än att köpa nya äggfärger, men det finns kvar så jag tänker använda upp det. Vissa av dessa fick också äggvästar som vi köpt också för flera år sedan. Men mer än så blev det inte i år.

Glad påsk på er :). Hoppas det kan inspirera dig att göra kluriga presentjakter, eller äggjakt nästa år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.