fbpx

Min styrkeresa

Hej på dig,

 

Nu var det länge sedan jag skrev något här, då jag har fokuserat på att överleva min kurs i makroekonomi. Den är nu tentad och jag är (förhoppningsvis) tillbaka på banan igen.  Det blev visst lite mycket ett tag.

Hur som så tänker jag i detta inlägg fortsätta på temat psykologiska styrkor. Jag ser att min titel kan tolkas på många olika sätt, men psykologiska styrkor kommer vara fokus.

När jag först kom i kontakt med psykologiska styrkor, snäste jag bort det och tyckte att jag inte orkade lära mig det där… För att bli “tvingad” igenom ett ganska omfattande arbete om psykologiska styrkor och vilken forskning som stödde de 24 olika VIA styrkorna (se taggen psykologiska styrkor eller besök youtube).  Inte helt i linje med mina intressen där och då. Mutter och morr…

Men sen hände det något som fick mig att ändra inställning till detta fenomen och faktiskt vilja jobba med det. Jag insåg att psykologiska styrkor är kärnan i så mycket vad gäller att må bra och ser vi till idrotten så är det där vi fokuserar hela tiden. Så varför inte i vardagliga livet?

2012 gjorde jag mitt första VIA test som en del av en coachkurs på HiS. Nedan ser du mina fem främst styrkor då.

Som du ser är resultatet på engelska då det på den tiden inte fanns på svenska och det var vid denna tidpunkt också 240 frågor. För detta blogginlägg var jag självklart tvungen att göra om testet, fortfarande på engelska, men du kan själv välja språk och göra det på svenska.  Så per idag ser mina styrkor ut så här.  Nyfikenhet har landat upp på punkt ett och hopp har försvunnit från listan.

Viktigt att tänka på när vi jobbar med styrkor är att de är föränderliga. Du använder dina styrkor olika mycket under olika perioder, vilket kommer synas på ett test.

Tillbaka till min resa där den startade. Jag fick genomgå styrkecoachning och genomföra det samma på både kurskamrater och utomstående klienter. Vilket var jättespännande! att få se sig själv genom linsen av mitt styrketest gav verkligen igenkänning. Jag är en optimistisk person och det syntes, både på hur jag har använt den och använder den idag. Jag älskar också att lära mig nya saker och funderar ofta på hur saker hänger ihop eller fungerar. Så styrkorna passa mig verkligen som handen i handsken. Sen vet jag att vissa blir förvånade när de ser sina resultat, men för mig var det naturligt och verkligen precis exakt som mig.

Efter att jag fått ta reda på mina styrkor, fick jag också prova att använda en av mina styrkor på ett nytt sätt. Så här idag kommer jag faktiskt inte ihåg riktigt vad det var eller hur det var. Mitt mest framträdande minne var faktiskt när jag coachade min klient och vi grottade ner oss i hennes styrkor. Så himla fascinerande. Men det är inte min resa, det är hennes.

Jag började hur som förstå värdet med att hitta och uppmuntra andras styrkor. Barnen blev fler och växte upp. Varvid jag försöker (eftersom jag fortfarande jobbar med detta i mitt föräldraskap) implementera detta tänk i både mitt förhållande, men också gentemot mina barn. Hur gör man det då? Jo man tittar på vad de gör när det lyser i ögonen på dem. Du vet, när de bara är helt uppfyllda av situationen och bara “flyger fram” genom sin uppgift. Min dotter har styrkan social intelligens, vilket märks väldigt tydligt då hon lätt blir omtyckt av de flesta. Medan min stora son har humor som styrka, på gott och ont då han gärna använder den i fel situationer.  Även min sambo har självklart styrkor, som jag då uppmuntrade användning av.

Men mitt liv har förändrats, jag har inte längre den kraften som krävs för att styra och planera minsta lilla. Jag uppmuntrar självklart det barnen gör och om de är uttråkade så tänker jag ut saker som de tycker om att göra. Allt för att uppmuntra deras styrkor. Men personligen hade jag verkligen velat jobba ännu mer med detta inom familjen.

Så vad tycker medlemmarna i din familj om att göra, och hur kan du uppmuntra dessa att göra det som är kul. Eller integrera något roligt i alla måsten.

Som ett resultat av detta så kommer jag om en vecka uppdatera er på hur det har gått med användning av en ny styrka. Jag har väldigt bra koll på mina styrkor och kommer därför att välja från mina nedersta styrkor. Då det visat sig att dessa ger mest effekt att använda om man kan sina toppstyrkor. (Kom ihåg att du har alla styrkor i mer eller mindre utsträckning, så det finns inga svagheter i detta läge).  Mina nedersta styrkor är entusiasm, uthållighet, humor och tapperhet (mod). Alla dessa jobbar jag aktivt med idag. Men tänker ändå att jag väljer en av dessa.

Jag väljer entusiasm, då det är den jag tror att jag kommer få ut mest av att använda.

Jag kommer under den kommande veckan använda min styrka entusiasm, tisdagen den 14:e april 2020. Jag ska använda entusiasm som styrka och gå in med inställningen att ha energi. Helt enkelt se på entusiasm med hela mitt liv.

Efter det så kommer jag berätta hur det gick och hur det kändes. Så vi hörs nästa vecka.

VIA-testet hittar du på viame.org.

Hör av dig med frågor eller funderingar. Du kan också boka ett 30 minuters samtal om dina styrkor med mig om du känner att det är till hjälp ( de första 30 minuterna är utan kostnad).

Ha en fin dag 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.