fbpx

Vad är jul egentligen?

För mig är jul en känsla, men för många andra är det en stress. Jag tänkte i detta inlägg berätta lite om hur jag ser på julen ur ett välbefinnande perspektiv.

Julen med kartongpaket, utan innehåll i väntan på att tomten ska fylla dessa med riktiga paket.

När jag var liten firade vi alltid jul hos min mormor och morfar. Egentligen inte så märkvärdigt om man ser tillbaka på det. Vi åt julbord, lekte i snön och pusslade. Och ja, visst öppnade vi julklappar också. Jag kan tänka mig att jag på den tiden såg fram mot julklapparna som mest, men idag… Jag vet inte ens vad som var i dem. Det jag däremot kommer ihåg är hur vi satt allihopa och pusslade på ett tusen-bitars pussel. Vi var åtta barnbarn och tre barn, som alla delade denna aktivitet. Självklart var jag lite äldre då, typ från 13 och uppåt. Men innan det gick vi ut och åkte pulka, eller häst och släde. Det var liksom det som var julen. Att umgås med släkt man träffade en gång om året.

Förra julen satt jag och tänkte tillbaka på vad det var som gjorde att det kändes som jul. Min insikt: pusslet. Så jag berättade det för min moster, som vi nu firar jul hos, och självklart kom det fram ett pussel.  Så där satt vi alla i omgångar och pusslade på det där pusslet, medan det springer omkring sex stycken barnbarnsbarn och leker på golvet med alla leksaker. För majoriteten av dessa är fortfarande för små för att pussla. Men det blir en helt annan stämning, när man gör saker tillsammans över generationsgränserna.

För min del försöker jag hålla paket mängden nere, det får inte kosta hur mycket som helst. Så för att sprida julglädje under hela december har barnen fått olika typer av kalendrar. När barnen är “för små” har de fått leksaker. När de sedan blivit lite större har jag haft pysselkalendrar och nu i år, har de fått varsin färdigköpt kalender. Alla med en baktanke.

Leksaker om man ska ha dessa i en kalender blir lätt väldigt dyrt, så det har fått vara små saker, max 50 kronor, och sedan en mindre julklapp under granen.

Sedan gick vi över till pysselkalender, men eftersom det är lite tid för pyssel på vardagarna så fungerade det inte riktigt. Då mina barn är för små för att pussla själva (8, 5 & 3 i år). Så det blir mycket guidning och lite eget pyssel med den modellen. Så den kasserade vi av den anledningen. Eller ja, egentligen inte… Då vi nu istället har fyra stycken helgpyssel teman. Årets teman var för denna helg adventspynt och julgranen (ute). Nu till helgen ska vi göra julkort. Den tredje adventshelgen ska vi baka julgodis, och kakor. Den fjärde adventshelgen ska vi göra julgranspynt. Förra året försökte jag mig på en ätbar julgran med kanderade äpplen, smällkarameller med torkad frukt och lite köpta polkakäppar till hempysslade pappersmöss. I år får vi se vad det blir, det är ännu inte bestämt. Men hemmagjort pyssel och ätbara prydnader blir temat i år igen.

Tillbaka till julkalendrar: förra året fick alla varsin lego-kalender.  Då köpte vi en stort paket med lego och byggde en liten bit varje dag. Denna kalender var väldigt omtyckt, men då den kostar mycket så blev det nästan inga andra klappar under julgranen.

Så i år har jag och tösen förhandlat fram att vi ska ha en liten julkalender (köpt), och “många” paket under granen. Då frågade jag henne om hon ville ha många små paket eller ett stort då summan för allt ska bli ungefär 1000 kronor per barn. Hon funderade en stund och kom fram till att hon ville ha fyra paket som var lite dyrare. Då hon inte ville ha jättebilliga saker.

Fördelen med att lägga stort krut på julkalendern är att man inte behöver julstressa julklappar. Det måste ju vara klart till den 1:a december och då slipper man slåss med alla andra om julrushen. I år, ser det helt annorlunda ut. Då fokus inte har legat på julkalender, har det inte legat på julklappar heller. Så väldigt lite klappar är klara.

Men summa summarum så har jag valt att lägga fokus på att GÖRA JUL. Det är ingenting jag vill köpa, eller för den delen planerar att köpa. Utan julen den gör vi tillsammans genom att pynta, baka, leka och spela spel.

För är det inte det julen handlar om, egentligen? ATT VARA TILLSAMMANS OCH FIRA. Sen kan man ju diskutera om fira jesu födelse är den rätta vägen, men traditionen bringar ändå gemenskap och glädje.

Så kom ihåg: julen är glädjens tid, stressen och ångesten tar vi en annan dag. Så gör bara saker du finner njutningsfulla, ingen perfektionism, ingen stress och låna inte pengar för att köpa julklappar. Det är DIN TID OCH NÄRVARO som kommer behövas mest!

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.