fbpx

Privatekonomi med sparande

De senaste åren har jag intresserat mig lite extra för investeringar av olika slag. Fler och fler kommer också fram till att det är en bra sak. I detta inlägg tänkte jag berätta lite om mina tankar om pengar.

För länge sedan trodde jag att pengar var allt, ju mer pengar man hade desto bättre var det. Med tiden har jag dock fått ändra mina tankar ganska kraftigt. Pengar som sådant gör oss inte lyckligare, över en viss gräns. Pengar är snarare ett verktyg för att skapa det vi vill ha. Med den inställningen behöver man också fundera på vad man ska ha sina pengar till. Båt, bil, hus, resor, med mera kräver självklart pengar. Men i grunden är de alla symboler av någonting annat; status, frihet eller bara att kunna få det man vill. Jag vill fortfarande ha alla dessa saker, men jag vet också att det inte är sakerna som är det viktiga, utan friheten att kunna göra vad jag vill, när jag vill.

Med tankar om pengar kom också en tanke om att 40 timmar i veckan i 40 år inte kan vara den enda vägen framåt. En nyfikenhet på vad som fanns utanför, standard mallen för hur man ska leva sitt liv. Med tid så har det dykt upp massor med tankar och idéer på hur man kan få pengar att växa ganska fort ändå. Köpa och sälja, investera i aktier, investera i andra alternativa saker, låna ut pengar med flera. Men det är också så att utgifterna följer inkomsterna oavsett hur stor eller liten den må vara. Vi anpassar oss helt enkelt efter det vi får in. Nackdelen är då att pengarna är slut varje månad, och vi behöver hitta en annan strategi för att kunna ha pengar över. Vi behöver bygga en mental inställning till våra pengar. Jag är inte där än, jag har jobbat med budget, sparkvoter och mental inställning i åtta år. Det tar tid att ställa om från det vi lärde oss som barn; att slösa är bra.

Idag så sparar jag sporadiskt, när jag har uppdrag som ger extra pengar, som att hyra ut ett rum i vårat hus, eller att hålla i studiecirklar. Den främsta anledningen till att jag (vi) inte kan spara mer är att vi lever, två vuxna och tre barn, på en inkomst. Utöver det så har vi en utmaning för oss att utgifterna inte ska överstiga 30 000 kronor varje månad. Vi har vänt och vridit på utgifter, budgeten och sparat allt vad vi kan. Dock har alla ett tak för hur mycket man kan spara, man måste helt enkelt hitta en nivå som passar sig själv, i de förutsättningar man har idag.

En bra start på ditt eget sparande är att göra en budget, fundera på hur mycket pengar du gör av med på “måsten” och “andra saker”. När du har kartlagt dina förutsättningar kan du bestämma hur mycket du vill spara.

Min resa har inte slutat ännu. Jag är på väg framåt i ett sakta tempo, lär mig hela tiden och jobbar mig framåt. En annan dag ska jag berätta mer om mina placeringar och val av sparande.

All lycka,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.