fbpx

Några tankar om att vara en autentisk ledare

I detta inlägg kommer jag titta på autentiskt ledarskap, vad det innebär att vara autentisk och ge några övningar/tekniker för att jobba med att bli er autentisk.

Jag själv är en person med väldigt starka värderingar och i perioder en väldigt låg självkänsla, och ibland även självförtroende. Så jag har fått jobba ganska mycket med att vara hela mig själv i alla sammanhang som jag går in i. Det är lättare nu när jag börjar lära känna mig själv, men fortfarande många år senare så jobbar jag med att kunna vara mig själv i alla lägen, även privata.
Att vara autentisk innebär att vara äkta, genuin eller tillförlitlig. Tillförlitlig är då inte som i att göra det som säga, utan att ens beteenden är konsekventa (och baserade i personens värderingar). Det innebär lite kort för mig att det att vara autentisk innebär att man agerar i enighet med sina värderingar, styrkor och andra personliga egenskaper.

Många gånger upplever jag att vi inte ska vara autentiska när det kommer till ledarskap eller näringsliv. Det på något sätt förväntas att vi går in i en roll och lämnar större delen av oss själva utanför dörrarna till arbetsplatsen. Vilket också var det jag agerade efter när jag på riktigt började sälja in mitt företag; jag var tvungen att spela en roll för att vara framgångsrik. Vilket så här i efterhand var en dum sak att tro. För det som händer när vi går in i en roll och inte är oss själva, eller i alla fall agerar i enighet med oss själva, det är att vi tappar våran trovärdighet. Människor är överlag väldigt bra på att upptäcka om någon inte är autentisk och med det också misstro denne person.

Så vi behöver överlag byta ut detta tankesätt, mot ett mer gynnsamt; dvs att vi måste få ta med hela oss själva till arbetet varje dag. Så vad är hela oss själva då? Jadu, tyvärr så är det bara du som vet det. I stora drag kan man ändå säga att våran hälsa är både fysiska och psykisk, och att vårat subjektiva välbefinnande kan delas in i områden. Michel Frisch säger att det finns 16 områden av livet att vara nöjd över och alla dessa måste du kunna agera utifrån din inre kompass i.
Din inre kompass har du med dig överallt, och består delvis av dina värderingar, styrkor och erfarenheter, men också en hel del annat om vi använder för att fatta beslut. Så för att ta resonemanget tillbaka till att vara autentisk i sitt ledarskap så måste du få plats. Med dina värderingar, känslor, bra dagar, dåliga dagar, tankar, reflektioner, intressen etcetera.

Det autentiska ledarskapet, om vi ska smalna av lite, bygger på fyra olika delar.
1. Transparens i relationer
2. Värderingsmedvetenhet
3. Självmedvetenhet
4. Balanserat tänkande
Kort så betyder det att du behöver veta vem du är, dina värderingar, ha förmågan att reflektera över sina egna och andras beteenden och att man har förmågan att ta in och inkludera andras och sina egna perspektiv i arbetet. Vill ni ha mer detaljerad genomgång av detta ramverk så finns det på youtube. Hursom så behöver du för att vara en autentisk ledare förstå och känna dig själv ganska bra, och pågående reflektera över dig själv som ledare.

Så hur gör vi då för att bli mer autentiska?
– Står upp för oss själva
– Sätta ord på våra behov och perspektiv
– Skapa dialog, empati och förståelse
– Regelbundet reflektera över vår egen lärprocess

Vi börjar med att vi ska lära oss att stå upp för oss själva. Den punkten går in i nummer två, men jag vill skriva om dem separat. Att stå upp för oss själva handlar om att sätta våra egna gränser, om att förmedla gränserna, och att kompromissa med andra som också har gränser. Så att stå upp för oss själva kan vara att säga nej istället för ja till en uppgift som vi inte vill/kan göra. Det kan vara att för oss själva rollspela i huvudet för att nästa gång våga säga ifrån eller ta upp ett jobbigt ämne. Eller så kan det vara att bara sätta ord på våra behov.

Som också är punkt nummer två. Som människor är vi av systemet lärda att hitta fel, syndabockar eller någon som är den ansvarige för allt som går fel. Få av oss, däremot, har lärt oss att sätta ord på våra behov, känslor eller synsätt. Så här kommer en uppgift i att inte bara bli tydlig mot andra med dina behov, utan också att bli tydlig mot dig själv. Vad behöver du egentligen för att må bra? För att prestera som bäst? För att kunna utvecklas till den ledaren du vill vara? Ja, egentligen vilken fråga som helst. Vad vi behöver för förutsättningar är väldigt individuellt, och du behöver titta inåt och reflektera över dina reaktioner och situationer som varit bra eller dåliga.

Den tredje punkten som jag valde att lyfta upp i det här inlägget är att skapa dialog, empati och förståelse. Som ledare är det viktigt att inte bara se till våra egna behov, utan även till andras. Därför är det här en viktig punkt, ibland måste vi backa från våra egna föreställningar och förutfattade meningar och sätta oss in i andras verklighet. Idag är vi (enligt min mening) väldigt dåliga på att just lyssna för att förstå den andres perspektiv, helt utan att vilja eller försöka lösa något. Så att bara lyssna och vara nyfiken på någon annans inre liv är otroligt viktigt om vi tittar på ledarskap och framförallt autentiskt ledarskap, för du behöver allas perspektiv för att kunna ta beslut.

Den sista punkten som jag valde att ta upp i denna text är att regelbundet reflektera över vår egen lärprocess. Jag har varit inne på det lite grann, men det är nog den viktigaste punkten av dem alla. Sätt av en tid i kalendern för möte med dig själv. En liten stund där du funderar på vad som varit bra, och vad som behöver utveckla. Detta är jättebra att göra med någon; en kollega, accountability partner eller coach.

Behöver du hjälp i att bli mer autentisk i ditt ledarskap? Du är välkommen att höra av dig, så får du göra ett test som vi sedan diskuterar och tar fram en handlingsplan för att du ska bli ännu mer autentisk i ditt ledarskap.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.