fbpx

Min aktieresa

Egentligen började min spar-resa för många år sedan, men det är bara de senaste åren som jag har hållit på aktivt med sparande. I detta inlägg tänkte jag berätta lite om min resa, både tanke och handling.

När jag fyllde 18 fick jag en bunt med pengar som mamma sparat åt mig. Eftersom jag visste att jag skulle komma att köpa upp pengarna om jag inte låste dessa, så gick jag till banken. På den tiden fick banktjänstemännen fortfarande ge råd, och damen på andra sidan disken visade mig en ny fond som skulle låsa mina pengar i fem år, med garanterad ränta. Det låter ju fint, eller hur? Självklart gick jag på denna säljande beskrivning och vi satte in mina pengar i denna fond. MEN… så enkelt var det ju självklart inte. Ett och ett halvt år senare hörde banken av sig och meddelar att de måste lägga ner fonden, då den inte nått den utveckling de väntat sig. Jag fick sålunda tillbaka mina pengar. Eller inte, jag fick tillbaka de pengar som fanns kvar. Så av 10 000 kr som jag satte in fick jag bara kvar ca 8500. Bankens oförmåga att hantera investeringar hade kostat mig 1500. Resten av pengarna försvann fort därefter på konsumtion. Rent krasst kan man säga att mitt det kostade mig 10 000 att lyssna på banken. Även om jag självklart var ansvarig för min egen konsumtion.

 

Så här med egna barn så har jag tagit med mig delar av denna lärdom vidare. För jag hade en “dålig” relation till pengar, levde på 3500 kr i månaden i eget boende och befann mig i ett stadie av konsumtion gör dig lycklig. Ser man tillbaka på min relation till pengar så hade jag inte fått lära mig värdet av pengar, eller hur pengar fungerar. Någon som jag idag anser borde vara en stor del i skolans undervisning – för syftet med skolan är väl att alla ska få samma möjligheter att bli framgångsrika i sina liv? Eller är syftet fortfarande att alla barn ska bli bra arbetare? Om du som förälder läser detta; fundera på hur din relation till pengar ser ut. Vilken relation vill du att dina barn ska ha till sparande och pengar när de fyller 18? Det du kan om pengar kan du lära de små, enligt mig så tidigt som möjligt.

Men tillbaka till min sparresa. Eftersom jag blev lite lurad så tappade jag förtroendet för banken och deras penga-förädlingssystem. Brände det mesta och funderade inte mycket mer på det. Men kom ändå i kontakt med ett nätverksmarknadsföringsföretag, snabba pengar utlovades till den som jobbade för det. Jag lyckades aldrig, då det fortfarande känns som att kränga saker som människor egentligen inte vill ha. Jag hade helt enkelt inte vad som krävdes där och då för att bli en självdrivande försäljare. Men i och med detta kom jag också i kontakt med ett utbildningsföretag och fick göra en drömlista. Har du 100 drömmar? Inte jag, jag kom aldrig längre än till 50 ungefär. Den här listan har jag ännu kvar, men när man vänder och vrider på saker och ting så har jag ändå bara två mål som verkligen är viktiga. Att få leva ett friskt och tillfredställande liv och att barnen växer upp och blir sina bästa jag. Sen har jag självklart flera mål, men det är snarast saker jag strävar efter, än saker som är verkligen viktiga. Mer om mål i ett annat inlägg, nu åter tillbaka till sparmål.

Med min mållista kom också en tanke om att bli ekonomiskt oberoende, vad nu det är. I ganska många år gick jag och funderade på ekonomiskt oberoende och vad det innebär för mig. För rent krasst behöver var och en fundera på vad som krävs för just sitt eget liv. Ekonomiskt oberoende är man hursom när man har mer inkomster än utgifter varje månad, som är oberoende av vad du gör om dagarna. Så hur mycket utgifter har du varje månad? Och hur mycket pengar behövs för att du ska gå runt? Dessa två summor är inte nödvändigtvis samma. Vi har idag utgifter på ungefär 25 000 kronor i månaden, en familj på fem personer. Så en inkomst på ca 30 000 kronor som kommer någon annanstans ifrån än förvärvsarbete skulle gör mig ekonomiskt oberoende. Aktier fanns i detta läge inte i mina tankar, bara att bli ekonomiskt oberoende och kunna spara ihop till vad som behövs.

Jag gjorde då en liten uträkning och kom fram till att om man sparar ihop 2 miljoner så kan man leva på avkastningen. Då krävs det att sparar 40 000 kronor i månaden under lite mer än fyra år. Då är inte ränta på ränta effekten inräknad. Räkna själv i någon kalkylator som finns på nätet och se hur du kan spara. I detta läge hade jag fortfarande bara tänkt på att kunna spara. Men jag brukar säga att allt börjar med en tanke. Och ju mer man tänker på en sak, desto lättare är det att faktiskt göra det.

Jag började plugga och sambon började jobba. Vi gjorde en budget och under flera år sparade vi 10 000 kronor varje månad. Det var egentligen den faktiska starten på mitt sparande. Efter det så har inkomster gått upp och ner och företaget har fått låna stor del av sparkapitalet som startkapital. Så sparkapitalet urholkades. Men med detta kom också mycket tankar, insikter och ett rejält arbete med att göra en budget. Budgeten jobbar vi på fortfarande. Varje månad och för närvarande version tre. Det är ju så med saker, man måste jobba med det och revidera så det passar för den situation man befinner sig i just för stunden. Ingenting kommer gratis och livet förändras oavsett om man vill det eller inte.

Långt senare tog jag min första steg in i aktiernas värld. Som medlem i Unga aktiesparare (en perfekt present till alla barn och barnbarn mellan 13 och 29), gick jag lite utbildningar och på deras träffar för att lära mig så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt.

Min aktieresa började med teknisk analys, för det kan man om man kan vara konsekvent få in en hel del pengar på. Men mestadels var det på grund av min sambo, som då satt med valutahandel och teknisk analys. Så på kvällarna när barnen lagt sig satt vi uppe tillsammans och analyserade grafer. Men detta krävde alldeles för mycket tid och ork för att jag skulle orka hålla på med tre barn, så när sommaren var slut fick jag lägga den delen på is och fokusera på företaget. Med det lade jag också om min aktiestrategi och fokuserade på lite långsiktigare sparande. Långsiktig kursuppgång; dvs stabila bolag som på sikt kommer öka i kurs. Dessa två strategier gick back en del, men med tanke på att jag lekte med totalt 2 000 kronor gjorde det mig inte så mycket. Det är en av sakerna jag gärna skickar med deltagare på mina kurser och workshoppar: börja med ett litet kapital så kan du leka bäst du vill, och successivt öka kapitalet när du känner dig bekväm med aktier som investeringar. För precis som en bebis behöver lära sig gå, behöver vi lära oss hur aktier fungerar, hitta balansen och en strategi som passar där du är i ditt liv.

Jag har av den anledningen skapat en strategi som passar mig, där pengarna kan ta hand om sig själva större delen av tiden. Ett utdelningskonto. Det finns två sätt som du som sparare kan tjäna pengar på aktier; den första är att du köper billigt och säljer till ett högre värde, mellanskillnaden blir din vinst. Ju längre tid du behåller en aktie desto närmare kommer den komma börssnittet. Dock ska man notera att vissa bolag går upp, andra ner. Man behöver därför ha fler än åtta aktier i sin portfölj. Gärna 10-15. Det andra sättet du kan tjäna pengar på aktier är via utdelning. Utdelning ger bolag när de har “pengar över” i kassan. Då kan de dela ut det som en förmån för aktieägarna. Man kan dock gå back på alla former av investeringar, och även om ett bolag ger utdelning kan kursen rasa och din vinst blir noll.

Jag har fortfarande pengarna kvar på både mitt TA och mitt kursuppgångskonto, men lägger mest pengar på utdelningskontot. Vi lever fortfarande på en inkomst och alla mina inkomster delas mellan mig och min sambo, som spar. Eftersom hans lön betalar våra omkostnader. Samt att företagets inkomster går till den omsättningen.

Som ett komplement till mina aktieinvesteringar har jag också satt in pengar på lendify och spanar efter andra former av investeringar som kan komplettera. Allt för att minska risken med mina pengar.

Detta var lite om min aktieresa och mina nuvarande strategier. Kom också ihåg att jag förändras och det gör också mina investeringsstrategier. Jag ska också lägga till att jag har läst ändlöst med böcker, lyssnat på olika intervjuer, följer massa inspirerande personer på instagram och twitter samt lyssnar på utbildningsvidoes från främst nordnet (nordnet talks) och playdirekt (trading direkt).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.