Odlingsåret 2020 har varit upp och ner, precis som resten av året. I detta bildfyllda inlägg har jag samlat en del bilder från mina odlingar, mina tankar och reflektioner. Samt mitt mål för kommande år. För mig är mina odlingar en investering precis som mina aktier, jag investerar tid i både närodlade grönsaker för en hållbar matkonsumption, och för att minska på de ekonomiska utgifterna. Win-win-win är det för mig. Tack för att du följt mig under året!
Under året har jag gett mig på en hel del av de gamla sorterna. Chili, tomater och en hel del annat
Inte allt gick som tänkt, nästan ingenting faktiskt. Orken tog slut och uppbyggnaden av odlingsträdgården blev lite avstannad. Det syns på vissa av bilderna ovan att de är lite ledsna, men skördade bladgrönt gjorde jag en period ändå. Så hela pluggboxen nedan fick vissna och dö, då de aldrig fick något boställe. Till nästa år däremot kommer det att bli annorlunda eftersom det är färdigt nu. Men alldeles för sent.
De grönsaker som gett mest lycka är ändå gurka och tomat. Piccolinon fick vi ett tiotal gurkor ifrån, och tomaterna tog jag ett par kilo från. Inte alls så det kan kallas självförsörjande på något sätt. Ändå tillräckligt för att känna mig under omständigheterna nöjd. Inte har jag fått mer skörd än 2018 i år heller. Så till nästa år kommer jag sätta upp samma mål som 2019, och 2020; att skörda för mer än 1145 kr. (2019 kom jag upp i ca 500 och i år blev det ungefär samma, eftersom jag skördade flera kilo bönor á 100 kr kilot).
Det här med sparris var ju nytt för i år. Jag skördade fem stycken, sen vågade jag inte ta mer eftersom det var tredje året på den köpta. Ett par andra grödor som är ny för året är majs och vitlök. Majsen trodde jag att jag misslyckats totalt med, men döm av min förvåning när jag hittade fem små minimajskolvar. Självklart stekte vi upp dessa. Så nästa år tänker jag ge mig på dessa igen, men denna gång placera majsen så den låga sorten ljusmässigt hamnar framför den höga. Missade den detaljen kanske, haha 🤣.
Vad gäller vitlöken var de små och ganska få, men ändå så att vi fortfarande har lite kvar. Även lök (vilket vi odlat tidigare) gav lite skörd, men marginellt då jag inte riktigt vet vad som hände, den växte inte helt enkelt. Så vi får se kommande år.
I en av mina pallkragar försökte jag mig på besksallad, dvs cikoria och andra italienska salladssorter. Den nedan är min favorit av dessa. Dels blev den jättestor, dels var den jättegod att blanda med äppelbitar och kanel. Alla dessa sorter försökte jag mig på förra året, men misslyckades helt och hållet. I år växte de iaf upp och gav med sig liten skörd.
Äpplen är en av de saker som vi i år fick gott om, så gott att flertalet personer har varit här och plockat och ändå finns det kvar till både fåglar och rådjur.
En av grannarna kom förbi och plockade, för att ett par timmar senare komma tillbaka med en påse äppelmos. Den bästa byteshandeln om jag får säga det. Vi har fem olika äppelträd och tre av dessa gav frukt i år.
I övrigt ger jag mig nu på odlingsåret 2021, frösådd av chili och låga tomater kommer ske inom en snar framtid och även piccolinon kommer få sås tidigt i år. Så hoppas jag kunna skörda redan i mars, av just de sorterna.
Jag har ännu inte kommit igång med mina hydroodlingar, mestadels för att orken inte räckt till under de senaste veckorna, då jag jobbat lite väl mycket. Jag får luta mig mot mina storslagna planer att få ihop en aquaponisk anläggning med vårat utdaterade akvarium som jag måste silokona och fixa med. Det ska bli skoj att få igång en provanläggning, om nu bara orken räcker till. Förhoppningsvis kommer tre lediga veckor göra susen och både tanka mig med energi och ge mig lusten att diska en stor glasbytta. Hydron ska jag iaf ta och putta fart på ordentligt så jag får några grönsaker under vintern.
Förra året kommer jag ihåg att jag lyckades leva på nästan bara egenodlad bladgrönt, även om det var i snålaste laget. Sen har jag ju ett par små som också älskar bladgrönt. Så vi får se, hur länge det räcker till oss…
Så, när lusten faller på ska jag så tomat, chili och gurka i jord. Bladgrönt av många sorter i hydron och sätta ihop min aquaponiska anläggning så jag kan så bladgrönt även där.
Sen ser jag fram mot spenatsådd, och våren. Och framförallt att få följa med alla odlarvänner ute i detta avlånga land. Så mycket inspiration och glädje ni ger en sån som mig.
Tack för ett fantastiskt givande 2020 med er alla.
Mina odlingar och annat köksrelaterat delar jag på min instagram @kristinastokigakok , Både foodart, pyssel och odlingsrelaterade tankar.