fbpx

Må bra i livet – med vetenskap

Det finns stora bevis på att de flesta av oss vill må bättre, på något sätt. Det är en total explosion av självhjälpsböcker, vetenskapliga artiklar och självlevda historier. I inlägg vill jag lyfta fram tre myter om välbefinnande för att illustrera varför vetenskap är den optimala vägen för att må bättre i ditt liv.

Myt 1: Jobba hårt så blir du lycklig.
Denna inställning kommer från industrisamhället och den ökande centraliseringen. Den är tyvärr inte så sann som de framstår, det finns andra faktorer med ett jobb som avgör om man är lycklig eller inte. Bland annat så har forskning visat att man ska vara lycklig på jobbet under huvudarbetet för att man ska vara nöjd med sitt jobb.

Myt 2: Köp mer så blir du lyckligare.
Visst skapar pengar lycka till en gräns, men forskning har visat att den ökade inkomsten som skett under de senaste decenniet inte har skapat någon nämnvärd ökning i välbefinnande. Detta beror till stor del på att pengar skapar en trygghet och en säkerhet i livet som skapar lyckan och att pengarna i sig inte är upphovet till lyckan.

Myt 3: Var glad hela tiden så blir du lycklig.
Vi kan inte vara glada hela tiden, det finns en stor vinning av att känna alla sina känslor. Även ilska, hat, ledsamhet och lugn är känslor och behöver få en plats i livet. Inom forskning om positiva känslor så brukar man likna detta vid en båt, de negativa känslorna representerar kölen som håller båten upprätt, medan de positiva känslorna representerar segel och roder vilka tar båten framåt och åt det håll man väljer. Så vi behöver vara i både positiva och negativa känslor för att skapa en balans, det är därför viktigt att låta alla känslor få plats.

Använder du någon av dessa myter i ditt liv?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.