fbpx

Varför ska lycka vara ett slutmål?

Jag dammade av en gammal bok “positive psychology coaching – putting the science of happiness to work for your clients” och slogs av att det var längesedan jag i publika sammanhang pratade om välbefinnande, vad det är och vad det ger. Så veckans inlägg här på bloggen kommer titta närmare på just detta: LYCKA SOM MÅL MED LIVET!

Lycka är ett sånt där begrepp som alla jagar med ingen vet vad det är, och kanske är det just därför vi jagar det? För att vi inte vet vad det är? Lite som att leta guld utan att veta hur guld ser ut. Kommer vi att hitta det då? Kanske gör vi det, men tveksamt kommer vi förstå värdet av att vi har guld om vi inte känner igen det.

Så tänk om du redan har din lycka fast du inte vet det 🤔

En tanke värd att tänka lite mer på, för vad är egentligen lycka? glädje? kärlek? Det är ju faktiskt en subjektiv känsla av behag. Håller du med mig? Denna känsla har jag genom åren lärt mig att man kan hitta överallt. Bland det gamla dammet under mattan, uppe i träden en vårdag eller i en stilla stund för oss själva. Så vad är det då som gör oss lyckliga? Sanningen är att det bara är du som vet vad som gör dig lycklig, tyvärr 🤷‍♀️. Och som tur är 🤪.

Eftersom det bara är du som vet vart din lycka finns så är det i din makt/kontroll att hitta den. Definiera den och vårda den. För precis som alla andra känslor så är lyckan flyktig, den kommer och går. Så lite sammanfattat så skulle jag ändå vilja säga att lycka är micro-stunder av välbehag. Det här ligger också i linje med Barbara Fredrickssons tankar om kärlek och vad det är.

Hursom så finns det självklart forskning om det här och hur vi jobbar oss upp i lycka, men innan jag går in på forskningen så vill jag besvara rubriken på det här inlägget.

Varför ska lycka vara ett mål?

Jo, den simpla anledningen är att det mesta vi trott på är falskt 😇. Vi blir inte glada av att prestera mer, ha högre status, mer pengar (om vi är över en viss väldigt låg nivå), eller högre inkomst. Det verkar faktiskt som att det är helt tvärtom. De här sakerna gör oss bara ännu mera olyckliga. lycka å andra sidan är något som för med sig bättre prestation, mer kreativitet, mer pengar, och en större social krets.

Vi måste alltså börja med lycka för att få allt det vi vill ha

Lycka är det som tar dig framåt i livet. För flera år sedan gjorde jag en kort video där jag beskriver välbefinnande som du gärna får kolla på om det passar dig. Nedan kommer en kort version av den videon.

Oj, men vänta lite nu… lycka, glädje, kärlek, välbefinnande. Många ord. Hursom så är välbefinnande den vetenskapliga termen för det som får oss att må bra. Lycka är en del av välbefinnande, tillsammans med många andra saker/begrepp som får oss att må bra.
På samma sätt är glädje ett sånt ord som inkluderas i välbefinnande. Kärlek å andra sidan är ett annat begrepp, men det känns i kroppen på ett liknande sätt. Luckorus och kärlek är ofta, men inte alltid i samma känsla.

Så därför zoomar vi ut lite från att titta endast på lycka och tittar på fler aspekter som får oss att må bra. Välbefinnande är egentligen två olika saker.
1. subjektivt välbefinnande
2. psykologiskt välbefinnande
I vissa fall så lyfter man även ut det sociala välbefinnandet, men i vissa fall räknas det helt som det psykologiska.

Det subjektiva välbefinnandet är “lätta” känslor; så som nöjdhet med livet och positiva och negativa känslor
Det psykologiska välbefinnandet är mer “diffusa” känslor så som meningsfullhet, engagemang eller autonomi.

För att må bra så behöver vi alla dessa känslor. Både positiva känslor i stunden, en känsla av att vara nöjda med det vi har, en känsla av kontroll och självbestämmande, positiva relationer, självacceptans samt en känsla av engagemang och meningsfullhet. MEN… en liten kommentar; vi behöver också våra negativa känslor. Det är nämligen de som guidar oss på vägen framåt, hjälper oss att upptäcka faror och får oss att tänka en extra gång på saker och ting. Så de negativa känslorna är en bas i vad vi gör, och de positiva är de som ger oss kraften att ta oss framåt.

Forskarna är inte helt eniga om hur många positiva känslor det behövs per negativ eller neutral. Minst tre, har jag känt är minsta, och upp mot elva positiva per negativ behöver vi för att må bra.

Det gäller tyvärr också din inre röst. Många av oss, om inte de flesta, är väldigt bra på att klanka ner på både sig själv och andra. Allra mest kritiska är vi dock mot oss själva. Här behöver vi ett stort mått av självmedkänsla och man har tittat på just det här och konstaterat att det kan vara den viktigaste faktorn till prestation på arbetsplatsen. Att medarbetarna visar medkänsla mot sig själva.

Vi gör ofta fel, så ge dig själv en kram när det händer. Du behöver den omtanken och den kärleken av dig själv också. Uppmuntra dig själv, ta hand om dig själv, ge dig själv en mental kram. Det är en av de viktigaste relationerna i våra liv; den till oss själva.

Vill du nysta mer i det här eller på annat sätt skapa lycka eller välbefinnande i ditt liv så är du välkommen att höra av dig. Så får vi se om jag kan hjälpa dig på vägen i att få klarhet ❤

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.