Liv1

Hej och god dag 😊

Jag har varit tämligen frånvarande ett tag, det innebär inte att jag tycker mindre om er för det. Det innebär bara att jag har varit tvungen att prioritera. Vi har alla tillfällen då vi har lite mindre energi, eller lite mer att göra. Vi dessa tillfällen får vi gör val, kapa saker vi egentligen vill göra för att hinna med saker som är viktigare för oss själva. Det innebär också att vi i stunder av livet behöver prioritera ner de vi älskar som mest. Och just bloggen, och flertalet andra relationer har jag fått prioritera ner under en period nu.

Det kanske inte har varit det mest givande som jag har sparat, men jag har sparat det jag har behövt göra. För att det är åtaganden gentemot andra personer och organisationer. Hur väl man än räknar är det inte alltid så lätt att parera för saker man inte vet om. Detta får sina konsekvenser och för mycket schemalagt arbete innebär för lite obokad tid att faktiskt hinna med andra saker på. Vilket i kombination med flera andra faktorer orsakade att jag till stor del sov bort nästan tre veckor.

Så upp igen, börja om och ta tillbaka saker som skapar harmoni i livet. Däribland träning, tystnad och i just detta en digital detox. Det handlar inte om att falla, det handlar om att efter varje fall resa sig upp och fundera på vad jag har lärt mig inför nästa gång. Plocka upp tankar, funderingar, reflektioner och lärdommar.

Ta fram kartan igen, måla in några grund och ta ut en ny kurs framåt. Sommaren till ära njuter vi av värmen, solen och känslan av att sitta i båten. Njuta av vågorna som kluckor mot utsidan och lugnet på sjön.

Dags att ladda om.

Dags att tanka energi.

Dags att sätta mig först, igen.

Tack för att du finns 🤗💖

Bildinlägg – fotopromenad vinter

Vintern är äntligen här, inte för att jag gillar kylan. Däremot tycker jag verkligen om snön, frosten och isen som råkar komma med kylan. När jag gick min morgonpromenad hittade jag massa naturkonst. Så jag bestämde mig för att gå en promenad till med kameran för att fånga naturens fantastiska krafter.

 

Nedan är resultatet. Jag hoppas att de skapar känslor av mjuk fascination och välbefinnande. En studie har visat att vi behöver minst två timmar i veckan i naturen.

Ta hand om dig
Vänliga hälsningar

Tankar, Känslor och Energi.

Hej min vän,

Jag har sedan våren fördjupat mig i mig själv och med det också hittat en del insikter som jag hoppas kunna dela i detta inlägg.

Under många år har jag övat på andning, basal kroppskännedom och yoga. Nu i det senaste har jag fördjupat mig inom mindfullness, främst i skolan. Samt kopplat ihop det med energi, eller yogateori.

Tänk dig att du har hamnat i en situation som ger starka känslor. Du kan själv välja om det är ilska, sorg eller annan negativt betingad känsla. Du känner känslan, den generar tankar och förnimmelser i kroppen. Du försöker hitta ett sätt att få bort känslan och trycka ner den.

Vilken är din favoritmetod? Hur trycker du ner känslorna i ditt liv? Och vad är ens en känsla?

Känner att det kommer bli en filosofisk diskussion, men den kommer kopplas till det fysiska och vara förenklad.

När vi upplever världen så processar hjärnan allt som sker, gör en bedömning om det är värt att agera eller inte. Uppe på denna grundläggande funktion så tolkar vi andras reaktioner och filtrerar våra upplevelser genom vår erfarenhetsbank.

 • Om vi tänker oss in i ett spädbarns värld så har de minimalt med tidigare erfarenheter och beror helt och hållet på att kunna läsa av personer i sin omgivning.
 • Om vi istället tänker oss in i en femårings värld ser vi en helt annan bild. Personen har nu samlat på sig erfarenheter, en sorts världsbild som den använder för att tolka vad som sker. Barn tenderar att reagera på ett sätt som tillfredsställer vuxna, och ju mer feedback de får desto mer finjusterad blir deras respons.

Så ju äldre vi blir, desto fler inlärda mönster har vi med oss. Ett barn som fått vara alla sina känslor och fått hjälp med att förstå de, kommer hantera nya känslor och situationer på ett sätt. Medan ett barn som hela tiden blivit tystad och inte fått verktyg att förstå och hantera sina känslor kommer hantera känslor och situationer på andra sätt. Frågan här blir ju: vilken av dessa är du?

Jag var en av den senare sorten, som inte “lyssnar” på mina känslor. Till den dagen det blev för mycket. Då det rann över in i någon form av apatiskt tillstånd, kanske inte riktigt väggen men någonstans åt det hållet. Där fick jag lära mig att umgås med mig själv, och utveckla de verktyg som idag är en stor del av mitt liv.

I våras, många år senare, hamnade jag (som ni kan läsa om i tidigare inlägg) i en situation som tvingade mig att åter börja lyssna ordentligt på mig själv. För genom alla dessa år har verktygen funnits med mig, om än en periferin. Jag återvända in i yogan, tystnaden, och också meditationen. Mer specifikt “love and kindness meditation”, inom mindfullnessen kan man kalla det “heartfullness”. Det handlar helt enkelt om att hitta kärleken. Till sig själv, till andra och världen. Det jag gjorde helt kort var att tänka på något som fyllde mig med kärlek, förstora känslan till den graden att den fyllde hela rummet, för att sedan “ta tillbaka” känslan in i mitt hjärta med tanken att “detta är min energi och kärleken till mig”.

Så då kopplar vi in energi i resonemanget. Har du någon gång passerat någon på stan som fullständigt dränerar dig? Eller någon som totalt fyller dig med energi och glädje? Vi människor består till stor del av neuroner, nerver och andra celler som kommunicerar med varandra genom en elektrokemisk reaktion. Dvs elektiska små pulser som aktiverar nya celler i en bestämd väg, genom att antingen föra vidare den elektiska pulsen eller genom att aktivera en mekanism som frigör signalsubstanser (hormoner eller dyligt). Vi alla sprider energi, är energi och fungerar pga energi (och det finns många som kommer ha andra perspektiv och åsikter).

Vi kan alla välja vilken energi vi sänder ut. Jag gissar att det för vissa kommer enkelt att välja detta, för mig har det tagit mer än ett decenium att komma så här långt. Jag är definitivt inte färdig ännu. När jag kör vissa av mina kurser så börjar jag alltid med en övning som syftar just till att skapa positiva energier, eller känslor om du så vill. Genom att genomföra den övningen som står beskriven ovan (tänk på något som ger energi, förstora och ta in det i ditt hjärta).

Samtidigt som vi när vi är arga eller har andra negativa känslor kan använda oss av samma tänk.  Genom att se vibrationen/känslan, välkomna den som något positivt och vara i den genom att landa i kroppen kan vi hantera den på ett sätt som gör att den skingras. Vi stoppar med det inte undan känslan utan låter den passera, precis om en våg som sköljer över stranden. Genom att tillåta oss vara allt vi är, kommer vi också kunna vara friare i oss själva.

En övning som jag ofta ger till min son är att andas ner i tårna. Dvs fokusera på andetaget som kommer in genom näsan, ner genom hela kroppen för att slutligen landa i tårna, och det “pirr” som brukar följa. Ett annat sätt är att fokusera på magen som rör sig in och ut (upp och ner) medan man andas. Att landa i kroppen, låta känslan vara din vän, ta hand om den som om den vore ett spädbarn och älska dig själv för allt du är.

Jag landar ofta i kroppen, när jag står, går, sitter eller ligger. Många gånger prioriterar jag tyst tid för att ligga ner och bara “vara” i kroppen. Och du, vet du??? Om alla känslor är ok och välkomna, så är alla tankar det också. Välkomna tankarna, låt de vara kära gäster i ditt sinne och be dem att återkomma en annan stund.

Observera att mindfulness kan ta fram saker som har varit undanstoppade under en lång tid, och bidra till en stark känslomässig reaktion. Vilket ger att denna metod inte lämpar sig för alla, och vet du med dig att du har starka upplevelser i ditt bagage kan det vara bra att introducera mindfullness med en terapeut, som är utbildad i att hantera trauma och förstår de processer som är kopplade till trauma-bearbetning.

Med det hoppas jag att du får en härlig dag med nya insikter
Med kärlek!

Året 2020 i sin helhet, med tankar för 2021

Hej min vän,

2020 har varit ett annorlunda år för de flesta. Mycket fram och tillbaka, hopp och förtvivlan. Många av oss har fått gå igenom nya saker och i många fall tråkiga saker.

För mig har året varit förknippat med en hel del nya tankar, återupptagande av gamla vanor och nya perspektiv. Innan corona-restriktionerna kom hade jag mer eller mindre fått igång min säljplan. Med corona kom isoleringen, sex veckor… Ingen anledning att ringa några säljsamtal när man ändå inte kan genomföra möten. Så lösningsfokus på!

Obotlig optimist som man är finns det lösningar på alla problem, det gäller bara att leta på rätt ställe. Med det kom en publik youtube-kanal, denna blogg tog fart och jag satsade stor del av mitt nätverkande på linkedin. Digitala fikan, samtal med underbara personer och nya vänner. Omskakningarna har avlöst varandra, lösningar har kommit därefter.

Med det vill jag bara säga att hur svart det än må vara, så finns det mening, hopp och en anledning att leta efter personlig utveckling. All styrka till dig som kämpar ❤.

Mina mål 2020

Jag började året med följande mål:

 • Hitta strukturer för att må bra.
 • Hitta fem inspirationskällor
 • Visa vad jag gör – publisera
 • Fokus på säljfabriken
 • Odla mer/köpa mindre
 • Föra timrapporter
 • Sparar 100kkr till utdelningskontot
 • 1 miljon i omsättning eller jobb

Vissa av dessa har jag nått andra inte. I maj började jag åter lyssna på framgångsagor. Personer som jag verkligen ser upp till, har gjort det jag vill göra eller är förebilder på annat sätt. Tänk vad många inspirationskällor det finns där ute om du vågar se förbi deras framgång, uppskatta deras framgång och lyssna på hur de kom dit de är idag. Tid och engagemang är det enda som skiljer dig från deras framgång.

Det andra jag började leva efter har jag kunnat för många år sedan, men kan ha glömt bort 😁. Någon lär ha sagt att du är medelvärdet av de fem personer du tillbringar mest tid med. Vilket självklart kan både dra upp dig och dra ner dig, beroende på vad det är för vänner du har. Så förebilder, personer som ger dig energi och engagemang, är viktiga för dina framgångar.

Med en av mina förebilder kom tanken att jag glömt hur man formulerar mål, för att de ska vara uppnåbara. Så jag fick formulera om och skapa meningar som är formulerade som om jag redan nått dem, i positiva termer och med känslor kopplade. Mitt resultat:

 • Jag har hittat strukturer för att må bra.
 • Jag har fem inspirationskällor som fyller mig med driv och energi
 • Jag är bekväm med att visa vad jag kan och på det sättet inspirera andra.
 • Jag är fullt fokuserad på att få in nya leads och fylla säljfabriken
 • Majoriteten av alla grönsaker vi äter kommer från egen odling
 • Jag har en rutin som gör timrapportering enkelt och kul
 • Jag omsätter 1 miljon i företaget och sparar mig mentalt fri
 • Jag får energi av att följa upp och mäta framsteg
 • Jag är mentalt stark, ekonomiskt självständig och har massor med energi.

I korthet är de bara ändrade lite grann i innebörd, men fyllt de med känslor.

I min bullet journal skriver jag om dessa varje vecka, och nu är det dags att stämma av, sammanfatta och sätta nya mål för det nya året. De överstrukna är det målen som jag nått under året.

 • Jag har hittat strukturer för att må bra.
 • Jag har fem inspirationskällor som fyller mig med driv och energi
 • Jag är bekväm med att visa vad jag kan och på det sättet inspirera andra. 
 • Jag är fullt fokuserad på att få in nya leads och fylla säljfabriken
 • Majoriteten av alla grönsaker vi äter kommer från egen odling
 • Jag har en rutin som gör timrapportering enkelt och kul
 • Jag omsätter 1 miljon i företaget och sparar mig mentalt fri
 • Jag får energi av att följa upp och mäta framsteg
 • Jag är mentalt stark, ekonomiskt självständig och har massor med energi. 

Jag är på god väg att nå mitt må bra mål. För varje dag kommer jag lite närmare, och vissa saker få ta tid. Odlingarna kan ni läsa om i ett tidigare inlägg, de gick inte heller som planerat. Företaget har inte heller burit sig själv, men även där har jag blivit omkullkastad. Men nya tankar, en ny paketering och nya metoder. Spänannde! samt att jag under sommaren och hösten valde att vara timvikarie som har tagit fokus från verksamheten, och gett mig social input då det har varit i en öppen verksamhet.

Jag kan se tillbaka på året med ironi och säga att vem du är bestäms av hur du agerar och behandlar andra och inte vad du har för yrke eller kläder. Haft en belastning på över 200% och ja, återigen valt den tunga vägen till insikt. Balans är ett ord som jag ännu inte lärt mig 🤣. Så jag kör perioder istället. Nu blir det jullov och lågperiod.

Så jag spånar mål för det kommande året.

Jag har inte helt landat i tanken, men jag har sett tillbaka på alla mina energigivande stunder, mitt uppbrutna samarbete och alla underbara människor. Allt detta kommer ligga i fokus. Högt upp på listan står att få må bra även för kommande år, att fördjupa och förfina det jag gjort i år.

Att göra saker för mig, för att jag vill och hitta drivet i ensamheten. Självklart behöver vi andra, inspiration och stöd. Det min vän är din uppgift. Att sprida dina intressen, engagemang och livshistoria. För att inspirera mig och många andra.

Att få hjälpa andra, att få ge och få lyfta andra. Ge mer, men inte av dig, utan genom dig. Ge för att det fyller mig med energi.

Bloggen kommer hänga med mig på min resa genom storytelling-kunskaps förfining. Tillsammans med nätverket både i det verkliga livet och på internet, Linkedin och instagram.

Ett något annorlunda år avslutas, sammanfattas och med det hoppas jag att du hittar något i texten som kommer påverka dig i ditt liv. Som minst vikten av att sätta mål. De är ditt ledljus mot framtiden 🕯.

Med det får jag önska dig en fin stund

Njut av livet och ta hand om dig!

Odlingsåret 2020 – en sammanfattning

Odlingsåret 2020 har varit upp och ner, precis som resten av året. I detta bildfyllda inlägg har jag samlat en del bilder från mina odlingar, mina tankar och  reflektioner. Samt mitt mål för kommande år. För mig är mina odlingar en investering precis som mina aktier, jag investerar tid i både närodlade grönsaker för en hållbar matkonsumption, och för att minska på de ekonomiska utgifterna. Win-win-win är det för mig. Tack för att du följt mig under året!

Under året har jag gett mig på en hel del  av de gamla sorterna. Chili, tomater och en hel del annat

.

Inte allt gick som tänkt, nästan ingenting faktiskt. Orken tog slut och uppbyggnaden av odlingsträdgården blev lite avstannad. Det syns på vissa av bilderna ovan att de är lite ledsna, men skördade bladgrönt gjorde jag en period ändå. Så hela pluggboxen nedan fick vissna och dö, då de aldrig fick något boställe. Till nästa år däremot kommer det att bli annorlunda eftersom det är färdigt nu. Men alldeles för sent.

De grönsaker som gett mest lycka är ändå gurka och tomat. Piccolinon fick vi ett tiotal gurkor ifrån, och tomaterna tog jag ett par kilo från. Inte alls så det kan kallas självförsörjande på något sätt. Ändå tillräckligt för att känna mig under omständigheterna nöjd. Inte har jag fått mer skörd än 2018 i år heller. Så till nästa år kommer jag sätta upp samma mål som 2019, och 2020; att skörda för mer än 1145 kr.  (2019 kom jag upp i ca 500 och i år blev det ungefär samma, eftersom jag skördade flera kilo bönor á 100 kr kilot).

Det här med sparris var ju nytt för i år. Jag skördade fem stycken, sen vågade jag inte ta mer eftersom det var tredje året på den köpta. Ett par andra grödor som är ny för året är majs och vitlök. Majsen trodde jag att jag misslyckats totalt med, men döm av min förvåning när jag hittade fem små minimajskolvar. Självklart stekte vi upp dessa. Så nästa år tänker jag ge mig på dessa igen, men denna gång placera majsen så den låga sorten ljusmässigt hamnar framför den höga. Missade den detaljen kanske, haha 🤣.
Vad gäller vitlöken var de små och ganska få, men ändå så att vi fortfarande har lite kvar. Även lök (vilket vi odlat tidigare) gav lite skörd, men marginellt då jag inte riktigt vet vad som hände, den växte inte helt enkelt. Så vi får se kommande år.

I en av mina pallkragar försökte jag mig på besksallad, dvs cikoria och andra italienska salladssorter. Den nedan är min favorit av dessa. Dels blev den jättestor, dels var den jättegod att blanda med äppelbitar och kanel. Alla dessa sorter försökte jag mig på förra året, men misslyckades helt och hållet. I år växte de iaf upp och gav med sig liten skörd.

Äpplen är en av de saker som vi i år fick gott om, så gott att flertalet personer har varit här och plockat och ändå finns det kvar till både fåglar och rådjur.
En av grannarna kom förbi och plockade, för att ett par timmar senare komma tillbaka med en påse äppelmos. Den bästa byteshandeln om jag får säga det. Vi har fem olika äppelträd och tre av dessa gav frukt i år.

I övrigt ger jag mig nu på odlingsåret 2021, frösådd av chili och låga tomater kommer ske inom en snar framtid och även piccolinon kommer få sås tidigt i år. Så hoppas jag kunna skörda redan i mars, av just de sorterna.

Jag har ännu inte kommit igång med mina hydroodlingar, mestadels för att orken inte räckt till under de senaste veckorna, då jag jobbat lite väl mycket. Jag får luta mig mot mina storslagna planer att få ihop en aquaponisk anläggning med vårat utdaterade akvarium som jag måste silokona och fixa med. Det ska bli skoj att få igång en provanläggning, om nu bara orken räcker till. Förhoppningsvis kommer tre lediga veckor göra susen och både tanka mig med energi och ge mig lusten att diska en stor glasbytta. Hydron ska jag iaf ta och putta fart på ordentligt så jag får några grönsaker under vintern.

Förra året kommer jag ihåg att jag lyckades leva på nästan bara egenodlad bladgrönt, även om det var i snålaste laget. Sen har jag ju ett par små som också älskar bladgrönt. Så vi får se, hur länge det räcker till oss…

Så, när lusten faller på ska jag så tomat, chili och gurka i jord. Bladgrönt av många sorter i hydron och sätta ihop min aquaponiska anläggning så jag kan så bladgrönt även där.

Sen ser jag fram mot spenatsådd, och våren. Och framförallt att få följa med alla odlarvänner ute i detta avlånga land. Så mycket inspiration och glädje ni ger en sån som mig.

Tack för ett fantastiskt givande 2020 med er alla.
Mina odlingar och annat köksrelaterat delar jag på min instagram @kristinastokigakok , Både foodart, pyssel och odlingsrelaterade tankar.

Ge för att det fyller dig, och stärker andra.

Under hösten var jag på ett nätverksevent, med så mycket varma personer! Och i slutet av den träffen fick vi presentera oss själva.

Självklart är jag så mycket mer än rubriken, men det är ändå min take från mitt liv. Det är en av de starkaste sakerna som jag bär med mig; att jag självklart ska ge och hjälpa andra. MEN… inte för att det påverkar andra positivt, utan för att det fyller mig med energi.

Jag ska inte ge om det dränerar mig, jag ska ge om det fyller mig.

På den tanken så vill jag dela en situation från en av mina kurser. Deltagarna fick under denna träff skriva ett tacksamhetsbrev, i all dess enkelhet. Hursom så sa en av deltagarna i slutet att det kändes bra att läsa dessa generiska meddelanden. Det gav energi till den personen.

Saken är den att det ska fylla dig först, genom att du skriver det här brevet. Tänker tillbaka på alla bra saker som personen gett dig, tacksamheten, glädjen, energin. DIN inre energi, din kraft. Tacksamhet är något du ger för att du själva ska må bra, strunt samma hur den andra personen tar det. Du ska skriva för dig!

Ge genom att fylla dig själv först. På det sättet kommer din energi aldrig ta slut, den kommer bara växa.

Självklart så kan vi ge andra saker också. Kanske ett: “bra jobbat”, “snyggt [resultat]”,  “du är så himla bra”, “bästa [namn]”, “idag har du hjälpt mig genom att […]”, ja, vad som helst (men inga materiella saker). Låt andra veta hur viktiga de är i ditt liv och varför.

Med kärlek!

Tappat fart eller energi?

Ibland när jag pratar med andra så inser jag små hacks som jag över åren har lagt mig till med. Små små saker som egentligen varken tar tid eller energi. Framförallt det här året har hjälpt mig damma av en hel del verktyg som jag bär med mig.

Ett av dessa är att samla energi. Jag har helt klart utvecklat mina metoder under året, men även innan har jag haft mina små knep. Jag har alltid haft en fashination för naturen och dess krafter och design. Det ger mig andrum och energi. Att bara få stå och njuta en liten stund av allt det vackra.

Andningen kom in i mitt liv ganska tidigt, även om det är först de senaste tio åren som det har gått upp för mig. Jag har nämligen hållit på med min fridykning sedan någonstans 2003, 2004. Det har varit min meditation, kroppskännedom och andning. Att få ner kroppen genom andningen i ett lugnt och harmoniskt stadie så att den förbrukar så lite energi som möjligt under ytan. Idag ligger det i min morgonrutin att meditera (minst) 20 minuter. Många gånger 40-60 minuter. Det här året har jag dessutom utvecklat både yogan och energitänket bakom hela alltihop.

Så vad är då min poäng? Jo, ibland behöver kroppen en paus. Vi orkar inte hur mycket eller hur länge som helst. En studie som jag snubbalde över (och självklart glömt bort vem det var) sa att vi inte är gjorda för att jobba mer än 6 timmar per dag eftersom hjärnan ändå bara orkar med aktivt arbetet så länge. Ytterligare studier påvisar att vi får ut mer av varje medarbetare om vi förkortar till sex timmars arbetsdag.

Så vad innebär det för dig som privatperson, i ditt självledarskap.

För att prestera behöver vi vila! Det finns aktiv och passiv vila. Men det finns också positiva känslor! Tadaa!

Gissar att du just nu tänkte: vadå tadaa? Så låt mig förklara…

Barbara Fredrickson har tittat på det här och ser att vi tenderar att fokusera olika beroende om vi har ett positivt sinne eller ett negativt. Med positiva känslor ser vi helheter och lösningar, med negativa ser vi delar och problem. Så vad behöver vi då göra för att få upp farten igen? Jo vi inducerar positiva känslor.

Ett par enkla sätt:

 • skratta
 • dansa/spring/klättra (höj pulsen helt enkelt)
 • hjälp någon

Gör något som du mår bra av, får energi av eller skrattar av. (låter enkelt är svårt. För när man väl sitter där så måste man göra det också).

Så vad behöver du göra när du känner att energin börjar ta slut. Lyssna på kroppen!

För egen del är det högst olika, från stund till stund. Ibland behöver jag total tystnad för att kunna landa i kroppen och samla energi från marken/luften. Andra gånger är det en spellista på telefonen som väldigt lämpligt heter “speed”. För mig själv brukar jag tyst säga att allt utan dubbeltramp är för långsamt – vilket för den som kan spela trummor betyder en del, för er andra troligen inte så mycket (sen finns det säkert de som kan spela med dubbeltramp utan tempo, men det är inte vad jag tänker på). Hur som högt tempo…

Sen finns det självklart många andra sätt. Frågan är: vad har du historiskt sett gjort för att skapa positiva känslor eller adrenalin i kroppen. Oh vilka nya saker kan du testa för att se om det ger dig energi? Eller kanske bara justera lite lite på något du redan gör?

Med det önskar jag dig lycka till!

Låt oss räkna lite.

Ikväll satt jag vid matbordet och pratade med mina barn. Av någon anledning kom vi in på det här med pengar, sparande och hur mycket pengar växer.

 

Vi gjorde ett räkne-exempel som jag tänkte dela med mig av.

Jag och min sambo har sedan barnen föddes sparat undan 1000 kronor i månaden per barn. Planen är att göra det varje månad till den dagen de börjar få studiebidrag, dvs ca 15 år. Om man sparar 1000 kronor i månaden, i 15 år så får vi 12000 kr/år gånger 15 år som blir 180 000 kronor. För enkelhetens skull kommer jag fortsätta räkna med 200 000 för att det blir lättare (notera också att jag inte räknat med räntan under dessa år).

Sedan funderade jag på 70-regeln, och hur lång tid det skulle ta att dubbla kapitalet med en avkastning på åtta procent. Det skulle ta åtta år.

Så om barnen vid 15 års ålder får sina 200 000 kronor skulle det ta åtta år att dubbla.

15 + 8, vid 23 skulle barnen ha 400 000 kronor

23 + 8, vid 31 skulle barnen ha 800 000 kronor

31 + 8, vid 39 skulle barnen ha 1,6 miljoner

38 + 8, vid 46 skulle barnen ha 3,2 miljoner – i princip tillräckligt för att kunna leva på avkastning (250 000 med en avkastning på åtta procent).

 

Jag tänker här två saker:

 1. Självklart måste jag till dess se till att de har en god relation till pengar, sparande och investeringar. Mer om detta i ett annat inlägg.
 2. På vilket sätt hade ditt liv sett annorlunda ut om du hade fått denna möjlighet när du var 15?

Dessa räkne-exempel tycker jag är både roliga och givande. För att inte tala om reaktionerna på min nu nio åriga dotter. Hon tycker det är både roligt och intressant med pengar och sparande. Så får vi se när de andra två små kommer upp i den åldern att de börjar se charmen med investeringar.

 

Platsen betydelse för lärande

Höstlov i all dess prakt, men ledighet det är inte att tala om med tre barn och en hjärna som är som mest kreativ när det är lov.

Så det blir ett blogginlägg om lärande då min son under morgonens promenad ställer frågan om skog börjar på s,c eller z. Han är en mycket nyfiken individ och försöker i det mesta skapa sammanhang. Så där började vi leta ord på olika bokstäver.

Han valde bokstav sen hjälptes vi åt att hitta på ord. Här kommer platsens betydelse in. Självklart kan vi hitta ord i alla typer av miljöer. Det som är saken med den pedagogiska delen är just att ha funderat på hur platsen hänger ihop med lärandet. I detta fall var det ju på initiativ av sonen som vi kom in på det, så platsen vart grunden för tanken, som sedan utvecklades.

Skogen i detta fall blev inspiration för att leta efter ord på olika bokstäver.

När jag hade min utomhusövning med förskoleklassen förra hösten (finns ett blogginlägg och en rapport från i våras) så hade jag just detta i tanken. Att de skulle leta efter bokstäver på vår promenad. Naturen blev då deras “arbetsbok” där de skulle leta efter och hitta bokstäver. Till sin hjälp hade de ett laminerat papper med alfabetet på, så de kunde kryssa över de bokstäver de hittade.

Förutom att ha platsen i grunden så skapar vi också en relation med naturen. Både genom att de får vistas i den och för att de får ett sammanhang runt alla saker i naturen. Det skapas en nyfikenhet och en upptäckarlust (om de är torra och mätta).  Naturen som sådan är också en källa till energi och välbefinnande, för stora som små. Så att använda sig av platser utanför det traditionella skapar en breddad syn på livet, och hur allt hänger ihop med varandra.

Beslutsamhet, egoboost och uppnåelse

I våras stod jag inför en situation där allt rasade samman i mig. Jag insåg saker som jag har blundat för och på grund av det var jag tvungen att värdera om mitt liv.

Sedan dess har jag genomgått flera olika processer och saker har börjat ta form på ett helt nytt sätt… Det jag vill rikta in mig på i detta inlägg är rutiner, vanor och uppnåelser.

Varför? Jo för att jag i våras bestämde mig för att göra en förändring i mitt liv. Att återigen fokusera på att jag ska må bra. Det är lätt att man oavsett situation glömmer bort det, för mig handlade det mestadels om barn. Jag tappade min självständighet, och blev någon som ”satt ihop” med barnen. För att ta tillbaka min självständighet har jag påbörjat en resa framåt. Hursom, så började egentligen resan innan krashen. Då min kropp började vakna vid tre på morgonen och inte kunde somna om. Ja, visst kan det vara tankar som snurrar, men mer smärtan i ländryggen. Inte för att jag gick upp då, men låg sömnlös i ett par veckor innan jag bestämde mig för att jag om jag nu ändå ska ligga vaken varje morgon kan använda tiden till något vettigt; att meditera.

Så där började hela resa, med att jag började meditera varje morgon. Sen kom corona och jag blev isolerad i sex veckor pga symptom. Där insåg jag hur otroligt viktigt det är för mig att träffa andra människor. Jag lider än idag av alla saknade kramar. Samtidigt tror jag att det är viktigt att vi får lite perspektiv ibland. Så vi hinner fundera över vad det är som egentligen är viktigt i våra liv. För mig är det viktigt med alla människor, grupper och vänner som jag möter på ett eller annat sätt.

I det här med corona skulle jag nog säga att jag gick in i en depression och bestämde mig att gå en promenad varje morgon för att vakna. För er som känner till konceptet ”power hour” var det precis vad jag införde i mitt liv. 40 minuter meditation, 40 minuter yoga och 40 minuter promenad. Det blir mer än en timme, jag vet… Men det var vad som fick plats på tiden jag hade.

Här började förändringen. Jag stötte på ett problem som var så stort att jag inte kunde blunda längre. Jag var ”tvungen” att göra det jag kunde för att må bra. Skifta fokus från att ta hand om alla andra till att ta hand om mig själv. Därmed inte sagt att jag inte tar hand om de också, bara inte på bekostnad av mig.

En sak som gjorde jättestor skillnad i min process, var en vän när denne sa: ” tar det inte väldigt mycket tid att skälla hela tiden”. Jag svarade att jo det gör det, men jag orkar inte. Vi pratade om ett av mina barn som i mångt och mycket gör saker som är oönskade. Och driver en till vansinne bitvis eftersom denne gör exakt det som man precis sagt nej till. Jaja. Jag har tagit mig igenom denna fas med ett barn, och vet exakt vad som ska göras. Men orken att göra den resan fanns inte. Det var helt enkelt slut, fanns inget kvar. Jag vet inte om du hört om liknelsen med syrgasmasken på ett flygplan? När man krashar eller dyligt kommer det ner syrgasmasker från taket som man ombeds ta på sig, saken här är att du måste ta på dg din egen först, innan di hjälper någon annan. För utan den kommer du svimma och inte kunna hjälpa någon.

Tänk vad klokskap man besitter som verkligen inte är av någon nytta för att man inte använder sig av den. För så är det ju oftast. Vi vet vad som behöver göras, men vi gör det inte för att vi har viktigare saker för oss. Sen ibland går det inte längre och vi kollapsar. Många gånger tänker jag att jag hade kollapsat om det inte vart för barnen, samtidigt som det i mångt och mycket är de som tar energin. Så ta en stund och fundera på vad du behöver för att själv må bra. Fundera sedan vidare på hur du kan få in det i ditt liv idag.

Tillbaka till min vår. Kristihimmelsfärd bestämde jag att jag skulle bada. Jag kommer från en fridykarbakgrund och sista helgen i maj städade vi alla kommunens badplatser. Dvs oavsett så fick man bada sista helgen i maj. Jag tänker inte vara sämre än det så jag bara bestämde mig för att göra det. BARA BESTÄMDE MIG. Fatta hur kallt det var i vattnet. Hursom så justerade jag min morgonrutin lite och avslutade varje dag min promenad med att doppa mig. Det här blev för mig mitt ankare i att påbörja resan till att åter få må bra i mig själv och mitt liv. Varje dag gjorde jag denna rutin (med undantag för de mornar när jag började kl 6 och kände att det blev lite väl mycket). Men då badade jag under dagen istället.

Det här är lite vad jag vill skicka med dig: vad gör du varje dag som får dig att må bra? Hur startar du din dag för att få så mycket energi och driv som möjligt för att möta dagens hinder?

Ska jag vara ärlig så tog det 10 minuter för mig att tappa all energi som morgonpromenaden gav mig, efter att jag kommit hem igen. I alla fall de första tre månaderna. Det var som om proppen gick ur när jag var tvungen att hantera de små livens tjafs och bråk.

Sen kom hösten och det började bli kallt i vattnet, mörkt på morgonen och ja rutin behövde helt enkelt justeras. Så idag när jag skriver detta kom jag precis från ett morgondopp. Interntet estimerar att det är 8 grader i vättern idag och det var kallt! Något så fruktansvärt. Målet nu är att bada minst en gång i veckan till dess att det blir ljust nog att börja bada varje morgon igen. Till dess får det bli en kalldusch stället, som morgon rutin.

Till saken hör att jag varje gång som jag tar mig ner i det där kalla vattnet börjar dagen med en riktig boost. Jag klarade det!!! Det är en så himla skön känsla att börja dagen med att ha klarat en jobbig uppgift. Tänker när jag skriver detta på en bok som heter ”svälj den fulaste grodan först”. Som handlar just om att börja med det jobbigaste, för då får du ego-boosten som sedan kommer göra alla andra uppgifter lätta.

Men du! Det är dags att fokusera på dig nu. Det finns ingen som är viktigare i ditt liv än du. Aldrig någonsin. Sen är det lätt sagt svårt gjort.

Två saker:

 1. Vad mår du bra av?
 2. Hur kan du börja din dag med saker du mår bra av så du orkar med resten?

Beslutsamhet, egoboost och uppnåelse. Kör!